1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Ingrid Jonker

Ingrid Jonker Volledige naam: Ingrid Jonker
Geboren: 19 september 1933
Overleden: 19 juli 1965

Ingrid Jonker was de dochter van Abraham H. Jonker en Beatrice Cilliers. Abraham verliet haar moeder echter al voor haar geboorte, dus trok ze met haar moeder en oudere zus in bij hun grootouders. Samen woonden ze op een boerderij in de buurt van Kaapstad. Al op jonge leeftijd kwam Ingrid Jonkers in aanraking met religieuze bijeenkomsten (haar grootmoeder was diep gelovig) en ze werd gegrepen door de verhalen in de bijbel. Hierdoor begon ze op haar zesde levensjaar zelf met het schrijven van gedichten.

D.J. Opperman en eerste bundel

Ingrid Jonkers stopte niet met dichten. Toen ze twaalf werd nam ze contact op met D.J. Opperman (een Zuid-Afrikaans dichter en leraar in Johannesburg). Hoewel ze goed presteerde op school, mocht ze van haar moeder en stiefvader niet verder studeren. Desalniettemin kon ze aan de slag gaan bij drukkers, uitgevers en boekwinkels. Toen ze in 1949 haar eerste bundel compleet had, werd deze ondanks interesse bij uitgevers niet gepubliceerd. Het zou tot 1956 duren tot haar eerste bundel, met de naam ‘Ontvlugting’, werd uitgegeven. Dit werk droeg ze op aan haar vader, hoewel hij haar bezigheden juist afkeurde. In hetzelfde jaar trouwde Ingrid Jonkers met de oudere schrijver Pieter Venter. Dit was helaas geen goed huwelijk en Ingrid kreeg last van eenzaamheid en depressies.

De invloed van de apartheid

Bijzonder aan de gedichten van Ingrid Jonkers is dat ze in het Afrikaans geschreven zijn. Hier zien we de grote invloed die de dichter D.J. Opperman op haar had (deze schreef immers ook in het Afrikaans). Ingrid verzette zich met haar gedichten fel tegen de censuur van de regerende Nasionale Party. Ingrid Jonkers had onder andere kritiek op de gehate pasjes en het bloedbad in Sharpeville. Door haar kritische houding kon ze geen nieuwe bundel gepubliceerd krijgen. Ze werd opnieuw depressief en in 1965 pleegde ze zelfmoord.